preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
vijesti

Ogledalce, ogledalce…

 

Roditelj provede dnevno u prosjeku 14,5 minuta komunicirajući s djetetom. Od toga 12,5 minuta potroši na kritiziranje djeteta i njegova ponašanja.

 

Koja je najčešća greška dobrih roditelja? Upravo gore navedena činjenica. U želji da zaštite svoje dijete i usmjere ga k ispravnom putu, roditelji se usredotočuju na davanje savjeta što ponekad prijeđe i u kritiziranje. Međutim, prije nego daju savjete, roditelji imaju jednu puno važniju zadaću – SASLUŠATI svoje dijete. Ovdje ne govorimo o slušanju koje bismo  mogli svesti pod izreku Na jedno uho ušlo, na drugo uho izišlo nego o aktivnom slušanju koje uključuje pažljivo saslušavanje onoga što nam dijete govori, uživljavanje u njegove osjećaje i stavove i iskazivanje razumijevanja za ono što govore. Važno je naglasiti djetetove pozitivne osobine, snage, mogućnosti, a ne usmjeravati se na ono što je pogrešno učinilo i isticati njegove poteškoće. Tek onda na red dolaze savjeti koji također trebaju, što je više moguće,  biti iskazani izjavama u pozitivnom smjeru (npr.: „Čini mi se da bi to mogao riješiti ovako…“, „Mislim da imam ideju kako se to može promijeniti“, „Imam prijedlog kako bismo se oko toga mogli dogovoriti“), umjesto negativnim izjavama („Ne smiješ to tako raditi“, „Nisi to dobro zamislila“, „Napravio si veliku grešku i nećeš je lako moći popraviti“).

 

Zašto je komunikacija tako važna?

 

Trenutci u kojima roditelji aktivno slušaju svoju djecu važni su za razvoj njihova samopouzdanja jer djeca tako razvijaju pozitivnu sliku o sebi i svojim sposobnostima. Da bi dijete voljelo sebe, treba imati osjećaj da ga roditelji vole, a roditelji to moraju pokazati.

Osim aktivnog slušanja, brižnost i toplina, postavljanje zahtjeva primjerenih djetetovoj dobi i sposobnostima te objašnjavanje svojih odluka pokazalo se kao vrlo uspješan odgojni stil kojeg u literaturi nazivamo autoritativnim stilom odgoja. Iako ovaj odgojni stil ne možemo nazvati receptom za dobro roditeljstvo, istraživanja su pokazala da roditelji koji svojoj djeci pružaju puno ljubavi i podrške uz istodobno postavljena jasna pravila, zahtjeve i granice odgajaju djecu visokog samopouzdanja koja su dobro adaptirana u društvu.

 

Samopouzdanje nije nešto s čime se dijete rodi. Roditelji su ključni za djetetov rast i razvoj, oni su njegovatelji i graditelji dječjeg samopouzdanja od najranije dobi.

Samopouzdanje je uvjerenje da smo sposobni razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, svladavati izazove i promjene. Samopouzdanje je dio slike o sebi i odnosi se na procjenu vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja. Uz osjećaj vlastite vrijednosti (naše uvjerenje kako imamo pravo biti sretni i kako zaslužujemo postignuće, uspjeh, prijateljstvo, ljubav i ispunjenje) samopouzdanje ima ključnu ulogu u izgradnji cjelokupne slike o sebi, odnosno samopoštovanja osobe.

Roditelji su obično prvi i glavni izvor informacija, oni su modeli od kojih djeca uče ponašanja i razne stvari. Dijete od roditelja dobiva povratne informacije o tome koliko je voljeno, dobro, pametno, lijepo i uspješno. Ako dijete ne dobiva takve informacije, vjerojatno će imati nisko samopouzdanje što u velikoj mjeri utječe na odnose s drugim ljudima, školski uspjeh, kreativnost te drugo.

 

Razdoblje adolescencije osobito je osjetljivo za razvoj samopouzdanja jer su djeca sklona vrednovati sebe prema onome kako ih drugi vrednuju. Dijete koje neprestano dobiva negativne povratne informacije od roditelja i drugih odraslih ili vršnjaka (npr. „Nisi ovo dobro uradio“, „Stvarno si glup“, „Pogledaj se, vidi kako si debela“) počinje se osjećati tužno, misli da nije dovoljno dobro, da ne može uspjeti, povlači se iz društva i počinje se gledati „iskrivljenim naočalama“ drugih. Nastaju negativne misli i osjećaji  što automatski narušava djetetovu sliku o sebi i rezultira niskim samopoštovanjem koje se odražava i na uspjeh u školi.

Takav učenik misli da ne može uspjeti, da ne može dobro riješiti test ili nešto učiniti, postaje plašljiv nesiguran i obeshrabren te se boji novih stvari. Učenici niskog samopouzdanja skloniji su udovoljiti pritisku vršnjaka i daju se nagovoriti na razne stvari ne bi li dobili pažnju i naklonost drugih. Ako se na vrijeme ne prepozna što je razlog da se učenik počinje tako osjećati i doživljavati, može se dogoditi da dijete počinje mrziti školu jer je doživljava kao negativno mjesto zbog takvog iskustva. Također, važno je na vrijeme ohrabriti dijete, biti podrška i ukazati mu na dobre strane i sposobnosti te da je vrijedan.

Za razliku od učenika niskog samopouzdanja, učenici visokog samopouzdanja su sigurni u sebe, vole svoje vrline i  svjesni su mana, osjećaju se vrijedno, uporni su, misle pozitivno i vjeruju da mogu uspjeti, poštuju sebe i druge, pažljivi su i brižni. Na neuspjeh gledaju kao na mogućnost učenja na vlastitim greškama. Druga djeca, ali i odrasli ih lako prepoznaju.Takvo doživljavanje sebe kao i pozitivne misli dovode do boljeg raspoloženja i otvorenosti za druženje.

 

Dragi roditelji, pokažite djeci svaki dan da ih volite, da vam je stalo do njihovih osjećaja, do njihovog mišljenja, da ih razumijete i da im želite pomoći. Suzdržite se od kritiziranja i pretjeranog savjetovanja. Pravim aktivnim slušanjem možete postići puno, osobito u ovom osjetljivom  i izazovnom razdoblju života vašeg djeteta.

 

SLUŠAJTE SVOJU DJECU, PRUŽITE IM PODRŠKU

I ODGOJITE SAMOPOUZDANE MLADE LJUDE!

 

 

Tekst djelomično preuzet sa stranice: www.istrazime.com

  :: opširnije :: 


objavio: Petar Rogina  datum: 21. 2. 2018. 14:47

Obitelj je najvažnija Vijest ima dokument u privitku

Kratka priča o odrastanju, odgoju i općenito važnosti obitelji.

Za pristup kliknite ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Petar Rogina  datum: 22. 2. 2018. 10:34
 


Kalendar
« Ožujak 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


CARNet Loomen


Nikola Tesla

Nacionalni portal za učenje


e-Knjižnica


Škole.hr

Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • CARNet
 • Skole.hr
 • Adventisti
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • Matura.hr


Sigurniji internet

preskoči na navigaciju